Διαβήτης &
COVID-19
Στα τέλη του 2019, ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού αναγνωρίστηκε ως αίτιο κρουσμάτων πνευμονίας. Πώς μεταδίδεται, πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση και πώς επηρεάζει άτομα με Διαβήτη;

Γενικές πληροφορίες για το νέο κορονοϊό

Τι είναι ο COVID-19 και πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση;

Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε!

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από ανθρώπους με Διαβήτη

Γενικές Πληροφορίες


σχετικά με την επιδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19)

Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα της νόσου;

Η ακριβής διάρκεια της μολυσματικότητας των ασθενών με COVID-19 δεν είναι ακόμη γνωστή με βεβαιότητα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης συμβαίνει τη χρονική περίοδο κοντά στην έναρξη των συμπτωμάτων και ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί αρχικά να ανιχνεύεται σε εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού περίπου δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε μελέτες ασθενών με ήπια συμπτώματα, ο ιός συνέχιζε να απομονώνεται και 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ σε νοσοκομειακών ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19, η απομόνωση του SARS-CoV-2 ήταν δυνατή μέχρι και την 20η ημέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα αρχικά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας. Επιπρόσθετα λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια

Πώς μεταδίδεται;

Από τα ως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, φαίνεται ότι ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων μέσω στενής επαφής με αναπνευστικά σταγονίδια τα οποία παράγονται όταν κάποιος εκπνέει, φτερνίζεται ή βήχει, καθώς και με επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Η μετάδοση είναι επίσης πιθανή κατά τη διάρκεια κλινικών πράξεων και διαδικασιών που παράγουν αερόλυμα (όπως ενδοτραχειακή διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση κ.α.). Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον από μερικές ώρες μέχρι και μερικές ημέρες (ανάλογα με την επιφάνεια και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες), ενώ πιθανός τρόπος μετάδοσης θεωρείται το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας και στη συνέχεια το άγγιγμα τον ματιών ή του στόματος. Ο ιός εξουδετερώνεται στο περιβάλλον με τη χρήση αλκοολούχου (άνω του 60%) διαλύματος.

Τι είναι;

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώθηκε σχετικά με συρροή κρουσμάτων πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας, που εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα. Στις 7 Ιανουαρίου οι Κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν την απομόνωση ενός νέου ιού από κλινικά δείγματα των ασθενών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το παθογόνο αίτιο της συρροής. Ο νέος ιός ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, στην οποία ανήκουν ιοί που προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα, αλλά και άλλοι που προκαλούν σοβαρότερη νόσο, όπως οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV. Ο νέος ιός πήρε το όνομα 2019-nCoV, πιο γνωστός ως COVID-19.

Πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση;

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο, αναφέρονται και σοβαρά περιστατικά, κάποια από τα οποία με ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ θανατηφόρος κατάληξη αναφέρεται στο 2,9% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε ανθρώπους που έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα τους ηλικιωμένους, αυτούς που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νοσήματα των πνευμόνων και υπέρταση. Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, σε περίπτωση λοίμωξης από τον ιό, εντάσσονται στις κατηγορίες υψηλού κίνδυνου για την εμφάνιση σοβαρής νόσου, ιδιαίτερα όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένος. Η πλειοψηφία των ασθενών με ΣΔ τύπου 2 είναι συγχρόνως και υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τον όγκο αναπνοής και την οξυγόνωση κατά τη διάρκεια της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, κυρίως σε ύπτια θέση. Για το λόγο αυτό οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και επιπλοκών κατά τη διάρκεια της μηχανικής υποστήριξης. Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς με ΣΔ τύπου 2 έχουν μεταβολικό σύνδρομο με συνυπάρχουσα υπέρταση και δυσλιπιδαιμία. Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στην επαρκή ενυδάτωση των ασθενών, γιατί τόσο ο πυρετός όσο και οι διάρροιες ως συμπτώματα της νόσου COVID-19 σε συνδυασμό με την απορρύθμιση του σακχάρου μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Οδηγίες για ανθρώπους με διαβήτη


Κανόνες για τις μέρες ασθένειας σε ανθρώπους με διαβήτη

icon

Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι

icon

Τακτική μέτρηση σακχάρου

icon

Τακτική μέτρηση θερμοκρασίας

icon

Αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις, επίσης μέτρηση κετονών

icon

Συζητήστε και ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας

Είναι καλύτερο για τους ανθρώπους με διαβήτη να προετοιμαστούν από πριν για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν, για παράδειγμα να έχουν διασφαλίσει ότι έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού τους και να έχουν φροντίσει να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και αναλώσιμων για μέτρηση γλυκόζης στο σπίτι, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βγουν έξω σε περίπτωση ασθένειας. Εάν αρρωστήσουν με τον ιό, μπορεί να παρατηρήσουν μια απορρύθμιση του γλυκαιμικού τους ελέγχου κατά τη διάρκεια της νόσου. Αρχικά είναι σημαντικό να παραμένουν ψύχραιμοι καθώς οποιαδήποτε στρεσογόνος κατάσταση μπορεί να κάνει την ρύθμιση του διαβήτη ακόμα πιο δύσκολη. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για οδηγίες σχετικά  με το ποσό συχνά θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο τους, για να τους διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνη) και να τους ενημερώσει σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να κάνουν στα φάρμακα και τη δίαιτα τους.